Lektorský sbor

Divadlo Prkno Veverská Bítýška působí na amatérské scéně téměř třicet let, v současné době má cca dvacet stálých členů. Pravidelně hostuje v brněnském Café Práh ve Vaňkovce a každoročně pořádá setkání divadel Na Prknech. Událost Na myslivci autora Jakuba Vyplela, „vesmírná komedie z nesmírně vzdálené budoucnosti, avšak s kolizemi bytostně blízkými“, se honosí podtitulem „nic lidského nám není cizí“ a je uváděna v režii Ivany Šmardové a Libora Ulovce.

Rozvinutá anekdota staví jak v obsahu, tak ve formě na kontrastu vysokého a nízkého. Černí nesmírného vesmíru putuje poslední z kosmických lodí, zanechavší za sebou trosky vyhynulé civilizace, a na palubě má poslední dva zástupce lidského rodu – burana chlastajícího pivo a jeho hádavou manželku… Čtyři dvojice, dvě lidské, jedna robotí a jedna smíšená, řeší budoucnost lidského rodu – a hádá se o to, jestli jsou muži dost empatičtí, ženy mají rády i něco jiného než capucino a robotka s avatarem jsou kompatibilnější než manželé, kteří jsou spolu patnáct let… Scéna je poskládána z artefaktů, mezi nimiž každá ptákovina zastupuje něco důležitého – vysoce inteligentním komunikátorem je psací stroj značky Remington a vycpaná kachna, vstupem do kosmické lodi kovové štafle s preparovanou liškou a majáčkem… Zásadní zbraní proti srážce s meteorem jsou deštník a růžová stuha… A vlastně je takto divadelně stvořený svět funkční a k tomu zábavný. Problém nastává ve druhé polovině inscenace, kde zůstává příliš mnoho slov stále o tomtéž, již omleté stereotypy se omílají znovu a znovu, ale absurdity se nevrší, zůstávají podivně položeny vedle sebe a tím pádem nedochází ke gradaci. Pánská část souboru by také mohla zvěcnit svůj projev – tu a tam je hrát „o zlatou tělku“ kontraproduktivní. A problematické jsou také zvukové nahrávky „zpráv z vesmíru“ – ale to je odstranitelný technický problém.

Členové Prkna z Veverské Bítýšky už několikrát dokázali, že v divadelní práci rozhodně prkenní nejsou. Jejich Kvartet nebo Vůně třešňového dýmu patřily mezi velmi zdařilé inscenace. A mohla by se mezi ně posunout i Událost na Myslivci. Chce to opravdu jen velmi málo… 

Recommended Articles