Lektorský sbor

V sále kulturního domu v Říčanech u Brna funguje Ochotnický divadelní soubor Pozpátku, a to posledních deset let. Za tu dobu uvedl sedm inscenací, tou osmou je detektivní komedie Zločin v Harmonii, jejíž scénář napsal člen souboru Petr Pospíšilík. Účinkování na letošním Mrštíkově divadelním jaru je teprve třetí účastí Divadla Pozpátku na postupové přehlídce. Členové souboru začínali pohádkami a přes komedie typu Dívčí válka či Dámský krejčí dospěli až do fáze, kdy mohou čerpat z vlastních zdrojů. Zločin v Harmonii je již třetím autorským počinem Petra Pospíšilíka, předcházely mu komedie Lékařské tajemství a Vdavky princezny Katky.

Autor je také režisérem inscenace, spolu s Terezou Gazárkovou (v inscenaci představitelkou Kláry Svaté, dcery majitelky hotelu Harmonie), a k tomu hraje postavu Lukáše Podešvy. Tedy poslíčka, jenž se jako labilní bývalý policista spíše z vůle své než ostatních stane vyšetřovatelem vražd(y), které/ která se v hotelu stanou/ stane. Vyšetřuje spolu s kosmetičkou podlahových krytin Šarlotou Páleníkovou, milující drby. Vraha hledá mezi trojicí víceméně neúspěšných adeptek filmového umění s hvězdnými manýry, představovaných Karolínou Slavíkovou, Natálií Šalandovou a již zmíněnou Terezou Gazárkovou, a partnery dvou z nich, producentem Arturem Müllerem v podání Mirka Suchého či byznysmenem Jaromírem „Džeronymem“ Kučným Honzy Gazárka.

Scénář je velmi dobře napsaný, oplývá fungujícími dialogy, vymyšlenými situacemi a komediálním potenciálem. Přitom nepostrádá napětí, sám o sobě obstojí jako detektivka, v níž jedna stopa vede k druhé, v níž nikdo není tím, kým se zdá být a pachatele odhalují diváci spolu se samozvanými detektivy. Bohužel mám pocit, že inscenace nevyužila všech možností scénáře. Postavy jsou velmi dobře typově obsazeny – ale jako by se na to herci spolehli a na jejich charakteristikách dále nepracovali dostatečně důsledně. Boleradická repríza také trpěla zatěžkaností, dialogy by mohly být perlivější a situace bryskněji provedené. Nepomohla kácející se dekorace a ne úplně šťastně zvolený půdorys scény (zejména stísněné průchody kolem recepce).

Nicméně ochotníci z Říčan se postarali o zábavný večer, zejména díky autorskému vkladu Petra Pospíšilíka. A až se podaří vylehčit některé situace a zkoncentrovat herce na přesnější budování situací, budou příští reprízy Zločinu v Harmonii ještě zábavnější.

Recommended Articles